Utvikling i økonomien så langt i 2016

I denne artikkelen ser vi på hvordan utvikling i økonomien har utviklet seg så langt i 2016. Vi ser på oljeprisen, den norske kronen og til slutt antall arbeidsledige.

Prisfall på oljen

Oljekursen

Til tross for en meget svak pris på oljen rett over nyttår, har prisen nå beveget seg til nærmere 50 dollar fatet. Det er mye usikkerhet og spekulasjoner om hvor prisen vil bevege seg. Saudi-Arabia har enorm makt når det kommer til å det å påvirke oljeprisen. Skrur de produksjonen opp vil prisen bevege seg nedover, og motsatt hvis de velger å bremse produksjonen. Hvor mye olje som er lagret har også en stor påvirkning på prisen. Mye olje på «lager» betyr enkelt og greit at det produseres mer olje enn det forbrukes. Igjen, vil mye olje på lager påvirke prisen i negativ retning.

Den norske kronen

Den norske kronen har de siste årene svekket seg mot en rekke valutaer, blant annet amerikanske dollar, pund og euro. Nå ser det derimot ut som om trenden har snudd-

USD/NOK

USD/NOK

Rundt januar 2016 var vekslingsforholdet mellom den norske kronen og amerikanske dollar på 8,9. For 8,9 kroner fikk vi én dollar. Nå (5. juni 2016) er prisen for én dollar 8,1 kroner. Legg også merke til at ettersom oljeprisen har steget, har den norske kronen styrket seg mot dollaren.

Arbeidsledighet i Norge

Et kraftig fall i oljeprisen betydde at oljeproduksjonen ble mindre lønnsom, og som dermed førte til at selskapene knyttet til bransjen måtte si opp ansatte, eller legge ned hele driften.

Arbeidsledige

Tall hentet fra NAV.no, viser at arbeidsledigheten i Norge har økt med 7 prosent i April, sammenlignet med fjoråret. Værst gikk det ut over de over 60 år, som kan ha årsak i at bedriftene tok i bruk sluttpakker som insentiv til å slutte i jobben.

Arkivnett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *