Slik håndterer du forbrukslån

Håndtere forbrukslån

Det kommer gjerne perioder i livet som man har behov for ekstra penger. Det kan skyldes mange ulike årsaker, uten at jeg trenger å sette opp en liste i denne artikkelen. Når de fleste, la oss si mer rimelige, alternativene til å få tilgang på penger er utelukket, ser man gjerne veien mot forbrukslån. Joda, forbrukslån kan ikke akkurat skryte for sine lave renter. Men det er også det eneste alternativet man har som løsning på situasjonen. For dersom du håndterer forbrukslånet på riktig måte, trenger det ikke å henge over deg som en byrde.

«Nedbetal, nedbetal og nedbetal»

Når du tar opp et forbrukslån er det på forhånd avtalt hvor lang nedbetalingstiden er. Det kan være alt fra 1-15 år. Det er opplagt at lånet vil koste deg mer jo lenger tid du bruker på å innfri lånet. Det sørger nemlig rentene for. For selv om du har, la oss si 5 år nedbetalingstid, så betyr ikke det at du må forholde deg til det. Du kan imidlertid ikke bruke lenger enn denne, men du kan innfri lånet når du vil før dette. Du kan praksis talt innfri lånet dagen etter du tok opp lånet, men det vil ikke være noe gunstig med tanke på etableringsgebyret som gjerne følger med lån.

Hver eneste gang du får tilgang du mer penger, bør pengene gå til å nedbetale forbrukslånet. Det er motiverende å se at rentekostnadene utgjør mindre og mindre, etter hvert som lånet synker. Ekstra feriepenger eller penger tilbake på skatten? Bruk de på nedbetaling av slike lån!

Små forskjeller i renten utgjør betydelige kostnader over tid

Selv med et lånebeløp på kr. 100.000, som er relativt lite i forhold til et boliglån som ofte er på flere millioner kroner, vil få prosent forskjell i lånerenten utgjøre store forskjeller i løpet av låneperioden. I følge denne siden hos Finanssans, vil et forbrukslån på kr. 100.000, over 5 år, koste deg kr. 2.125 hver måned med en rente på 10 %. For samme lånebeløp og nedbetalingstid, men med 15 % rente, koster lånet deg kr. 2.379 i måneden. Det er en differanse på kr. 254 i måneden. Det høres kanskje ikke så mye ut, men om vi ganger beløpet med antall måneder i låneperioden blir beløpet: 254 * 300 = 76200. Det er altså kr. 76.000 forskjell på et lånebeløp på kr. 100.000 med 5 % rente. Det understreker viktigheten med å sammenligne låneproduktene.

Refinansiering

Har du tatt opp et lån med elendige vilkår? Gjør noe med det! Bankene konkurrerer om kundene, da spesielt forbrukslånskunder. Får du tilbudt en lavere effektiv rente fra en annen aktør, flytter du ganske enkelt lånet. Husk likevel å ta med etableringsgebyret i beregningene. Det gjelder særlig dersom du har kort tid igjen før du har innfridd hele lånet. Det er ingen grunn til å være lojal mot banken, hvis banken ikke fortjener det.

LES:

  • Håndtere forbrukslån
    Håndtere forbrukslån

Arkivnett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *