Investere eller nedbetale?

På grunn av en rekordlav styringsrente ser vi nå at lånerenten på blant annet boliglån er svært lave. Faktisk helt ned på 2 %. Også andre type lån har reduserte renter som følge av dette. Det betyr at vi idag betaler mindre i renter enn hva vi gjorde for noen år tilbake. Drar vi inn inflasjon kan vi si at boliglån nå har blitt et «gratis lån». Men hva er mest lønnsomt av å investere pengene eller nedbetale på gjeld?

Det kan virke fristende å investere pengene i noe som gir en høyere avkastning enn 2 %. Så lav avkastning kan i seg selv virke demotiverende, og heller få deg til å bruke opp pengene. For å kunne oppnå en høyere avkastning kan du plassere pengene i et indeksfond (som følger en av de større indeksene), som historisk sett har gitt en avkastning på 8-12 %. Men om økonomien på verdensbasis sliter, så vil også et indeksfond tape seg i verdi.

S&P siste 10 år

S&P siste 10 år. Kilde: Yahoo Finance

Til tross for gunstige lån kan du faktisk benytte situasjonen som en mulighet til å nedbetale ekstra på lån. For selv om renten er lav idag, betyr ikke det at den alltid kommer til å holde seg på samme lave nivå. Det er også en frihetsfølelse i seg selv komme nærmere det å være gjeldsfri. Da har man ikke lenger boliglånet hengende over seg som må betales ned på hver måned. Kanskje det også over tid gir rom for mer fritid?

Det er heller ikke noen unnskyldning for ikke å nedbetale mer på gjelden, nå som reduksjonen i rentekostnadene har ført til et lavere terminbeløp på boliglånet. Denne differansen bør brukes til nedbetaling av gjeld eller til investering. Det som er uheldig er dersom disse ekstra pengene blir brukt på forbruk. Da har man egentlig bare sløst bort penger i en periode hvor alt tilsier at man skal styrke privatøkonomien.

Selv om renten i bankinnskudd er lav, betyr ikke det at det ikke er fornuftig å sette av penger til sparing. Visst så jobber inflasjonen imot deg, men du vil likevel se at pengene, og verdien av pengene, vil vokse ved jevnlige innbetalinger. Da er du heller ikke utsatt for en eventuelt ny finanskrise eller mindre økonomiske nedganger. Pengene står trygt plassert der de er.

Arkivnett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *